Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Orientaliska semmelrutor

Kardemumma, söta dadlar, pistaschnötter och apelsinblomsvatten. Spännande smaker från orienten passar alldeles utmärkt i semmelbaket.

Orientaliska semmelrutor
Orientaliska semmelrutor
Orientaliska semmelrutor
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 25 gjäst för söta degar
  • 75 gsmör
  • 2,5 dlmjölk
  • 0,75 dlströsocker
  • 1 krmsalt
  • 1 tskkardemumma- nystött
  • 1ägg
  • 7 dlvetemjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 2 dldadlar- fintärnade
  • 1ägg- till pensling

Fyllning

  • 2 dlpistaschnötter- naturella
  • 2 dlströsocker
  • 1 dlmjölk
  • 1 tskapelsinblomsvatten
  • 1 krmgrön hushållsfärg
  • inkråm- från brödet
  • 6 dlvispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och 6 dl av mjölet. Arbeta ihop till en lös deg. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.

  2. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl. Arbeta in det i degen tillsammans med dadlarna. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen är för lös.

  3. Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Kavla ut degen till en rektangel som mäter cirka 30x35 centimeter. Flytta över den på en plåt med bakplåtspapper, det går enklast genom att rulla upp degen på kaveln. Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.

  4. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda brödet i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Låt kallna på galler under duk.

  5. Fyllning: Mixa pistaschnötter och socker till ett pulver i matberedaren. Blanda med mjölk, apelsinblomsvatten och hushållsfärg till en ganska lös smet.

  6. Kantskär brödet så att det blir jämna kanter. Skär ut rutor. Skär av ett lock på varje ruta. Gröp ur en del av inkråmet och grovriv det. Blanda inkråmet med pistaschsmeten.

  7. Fördela pistaschsmeten i bullarna. Vispa grädden och bred den över. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök