Allt om Mat / Recept / One pot-pasta med svamp, kronärtskocka och vitlök
One pot-pasta med svamp, kronärtskocka och vitlök
4 personer
20 minuter
tillagning: 20 minuter koktid: Aktiv tid c:a 20 minuter
(Betyg: 3 · 23 röster)
Recept på one pot-pasta med karljohansvamp, kronärtskocka och vitlök. Smart, enkelt och smidigt, då sås och pasta kokar samtidigt i samma kastrull! Slutresultatet blir en härligt krämig pasta med italienska smaker.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
350 gpasta- t ex linguine
2 dlvatten- + 1 liter
20 gkarljohansvamp- torkad
1gul lök
3vitlöksklyftor
2 msksmör
1 dltorrt vitt vin
1 burkkronärtskockor- marinerade (300 g)
1,5 dlvispgrädde
2 tsksalt
2 krmnymald svartpeppar
Tillbehör
1 dlbasilikapesto
Garnering
1 krukabasilika
Gör så här
Koka upp 2 dl vatten i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och lägg i svampen. Låt den svälla ca 10 min. Ta upp svampen och sila vattnet genom ett kaffefilter.
Skala och finhacka lök och vitlök. Låt kronärtskockorna rinna av.
Fräs svamp, lök och vitlök i smör tills vätskan kokat in och allt fått fin färg. Tillsätt vin och svampvattnet. Låt koka ca 1 minut.
Häll i grädde, 1 liter vatten, kronärtskockor, 1,5 tsk salt och 2 krm peppar. Koka upp och lägg i pastan. Rör tills pastan sjunker ihop.
Koka tills pastan är ”al dente”. Kontrollera att såsen är krämig, krydda eventuellt med salt och peppar.
Servera pastan med pesto och repad basilika.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3 · 23 röster)
Tips! Har du inte torkad svamp så går det självklart bra med färsk eller fryst svamp. Det fungerar även utmärkt att byta ut svampen mot annan sort.
Sugen på mer pasta? Spana in några av våra favoritrecept här: