Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Blåmusslor kokta i öl, serverade med friterad potatis och vitlöksmajonnäs är väl en härlig helgmiddag.
Skrubba och skölj musslorna och kontrollera att de är hela och har slutna skalsköldar. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs dem med persiljestjälkarna i en stor gryta med oljan i cirka 3 minuter. Tillsätt ölen och koka kraftigt under lock.
Tillsätt musslorna och lägg på locket och ångkoka musslorna. Rör om då och då – efter cirka 5 minuter är musslorna öppna. De musslor som inte öppnat sig ska kasseras.
Friterad potatis: Skala och dela potatisen i klyftor. Skölj och torka dem med en ren kökshandduk.
Hetta upp oljan i en fritös eller tjockbottnad gryta till 160 grader. Stäng av köksfläkt och ha passande lock i närheten för säkerhets skull (brinnande olja kvävs och släcks med locket). Fritera potatisen i omgångar, tills den får lite färg. Ta upp den med hålslev och låt den rinna av på hushållspapper. Strax före servering friteras potatisen i 160 grader ett par minuter igen för att bli knaprig på ytan. Ta upp och strö på flingsalt.
Vitlöksmajonnäs: Blanda majonnäs med riven vitlök, Worcestershiresås, salt och peppar.
Servera med belgisk trappistöl eller ett glas torrt vitt vin.
Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök