Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Olivbröd med fetaost

Oliver och fetaost ger brödet en smak av Grekland.

Olivbröd med fetaostOlivbröd med fetaostOlivbröd med fetaost
Foto: Martin Skredsvik

Grunddeg

  • 25 gjäst
  • 3 dlvatten
  • 1 mskhonung- eller sirap
  • 0,5 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 6,5 dlvetemjöl- (cirka 400 g)
  • evvetemjöl- till utbakning

Fyllning

  • 11,5 dloliver- i blandade färger, urkärnade, ca
  • 100125 gfetaost- tärnad, ca

Garnerning

  • oliver
  • fetaost

Gör så här

  1. Rör ut jästen i 37 gradigt vatten i en bunke. Blanda i sirap, olja, salt och mjöl.

  2. Bearbeta degen under cirka 15 minuter i matberedaren tills den känns smidig, den ska vara rätt så lös.

  3. Täck över degen med en bakduk och låt den jäsa i cirka 30 minuter.

  4. Medan den jäser, hacka oliver och fetaost. Lägg några åt sidan till garneringen.

  5. Blanda ner oliver och fetaost i degen efter första jäsningen. Forma brödet efter egen smak, vi valde att göra en limpa. Skär i degen på diagonalerna så det blir kryssmönster i limpan. Tryck ner några oliver och fetaostbitar som garnering. Låt degen jäsa övertäckt ännu en gång i cirka 30 minuter.

  6. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda det mitt i ugnen. Ställ in en skål med isbitar i botten för skorpans skull eller släng in en 1/2 dl vatten som förångas direkt. Grädda i cirka 35 minuter eller tills den fått fin färg. Låt brödet svalna på ett galler. Servera med en god olivolja eller med färskost. Passar utmärkt till sallader och soppor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök