Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ölbröd med kummin

Ölbröd med kummin är ett saftigt och gott bröd. Här behövs en bra hushållsassistent för att bearbeta degen.

Ölbröd med kummin
Ölbröd med kummin
Ölbröd med kummin
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 5 dlöl- mörkt, gärna porter
  • 5 dlvatten
  • 17,5 dlvetemjöl- (1 050 g)
  • 9 dlrågmjöl- grovt (450 g)
  • 50 gjäst
  • 1,5 msksalt
  • 2 mskkummin- hel

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i en hushållsassistent till en smidig deg, ca 10 min. Täck med plastfolie och låt jäsa ca 1 timme.

  2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Dra ut en rektangel av degen. Vik ihop den genom att först vika ena långsidan mot mitten och sedan vika över den andra långsidan på samma sätt. Lägg tillbaka degen i bunken, täck med plast­folie och låt jäsa ytterligare ca 1 timme.

  3. Dela degen i fem bitar. Forma dem till runda bullar. Låt vila ca 10 min.

  4. Forma bullarna till avlånga limpor som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Sikta lite vetemjöl över och låt dem jäsa under plastfolie till dubbel storlek, 60–80 min. Sätt ugnen på 250°.

  5. Snitta limporna med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ­ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 200° och grädda ytterligare ca 25 min. Låt ­bröden kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Älskar du också att baka?

Gör som allt fler: Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!