Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Brynt smör ger kakorna en nötaktig smak. Receptet kommer ifrån Tage Håkanssons konditori i Lund, det klassiska konditori som också var Fritiof Nilsson Piratens.
Bryn smöret i en rymlig kastrull utan omrörning. När det börjar stiga i kastrullen är det tid att ta den från värmen. Häll genast upp smöret i en flat form och ställ att stelna helt i kylen.
Spola formens baksida hastigt med varmt vatten och lossa smöret så att den mörka bottensatsen inte kommer med.
Lägg det att mjukna i degbunke och tillsätt ev en klick smör så att du får totalt 250 g.
Rör samman smör och socker. Sikta vetemjölet med hjorthornssalt och vaniljsocker på ettpapper och arbeta in det i smöret med degkrokar eller för hand. Svep degen i plast och lägg den att stelna i kylen 1 timme.
Dela degen i 4 delar, rulla ut tumstjocka längder (drygt 2 cm) och lägg dem bredvid varann på mjölad bänk.
Sätt ugnen på 140°. Skär degrullarna i bitar på 10–11 g och ställ dem på högkant på plåt med bakplåtspapper. Tryck en lätt midja på bitarna med tumme och pekfinger.
Grädda kakorna 18–20 minuter.