KÖKSTIPSET: Lägg gärna med någon krydda, till exempel kanelstång, stjärnanis, kardemummakärnor eller en bit ingefära.
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Shrub är en sirap som görs på frukt, socker och vinäger och har sitt ursprung i 1600-talets England där man använde vinäger för att konservera frukt. I Amerika utvecklade man sedan receptet genom att sila bort frukten och tillsätta socker och använda den sötsyrliga sirapen till att smaksätta kolsyrat vatten och drinkar.
Rensa och skölj nyponen. Skär bort blomfästena, halvera och kärna ur. Om större nypon används skärs de i mindre bitar. Lägg nyponen i en väl rengjord och varm glasburk.
Koka upp socker och vinäger tills sockret har lösts upp. Häll lagen över nyponen. Sätt på lock och förvara kallt och mörkt i ca 2 veckor. Smaka av. Låt stå i några dagar till om mer smak önskas.
Sila bort nyponen och häll sirapen i en väl rengjord flaska.
Blanda shruben med kolsyrat vatten efter önskad smak eller blanda i en cocktail för lite sötma och syra. Hållbar i ca 3 månader.
KÖKSTIPSET: Lägg gärna med någon krydda, till exempel kanelstång, stjärnanis, kardemummakärnor eller en bit ingefära.