Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nyponpulver

Vill man mala torkade nypon till ett pulver kan man antingen göra det i en matberedare eller i en elektrisk kryddkvarn. Dock är kryddkvarn bättre då en matberedare oftast inte är stark nog att mala sönder de hårda kärnorna. Vill du inte ha kärnor kan du antingen kärna ur nyponen (oftast ramlar de ur de torkade nyponen av sig själva) eller så silar du bort kärnorna från pulvret. Tänk dock på att även kärnorna innehåller nyttigheter.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Nyponpulver
Nyponpulver
Nyponpulver
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2 lnypon- färska

Gör så här

  1. Rensa och skölj nyponen. Skär bort blomfästena. Halvera nyponen och lägg dem på en eller ­flera plåtar, täckta med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 50°.

  2. Torka nyponen i ugnen tills de är helt torra i 5–6 tim. Byt plats på plåtarna då och då om du har flera i ugnen samtidigt så att ­nyponen torkar jämnt. Det går också bra att torka nyponen i en torkapparat.

  3. Låt nyponen svalna och mixa dem sedan till ett fint pulver i en elektrisk kryddkvarn eller i matberedare. Förvara nyponpulvret i en lufttät burk.

Vad tyckte du om receptet?

KÖKSTIPSET: Nyponpulvret är gott till nyponsoppa, att strö över yoghurt eller fil till frukosten. Passar också fint att blanda i müsli eller granola.

Tips när du plockar nypon

Den torkade frukten sitter kvar på busken efter att nyponrosen blommat över. Nypon får man bland annat från Vresrosen Rosa rugosa och Stenrosen Rosa canina. Vresrosens nypon är stora, runda och köttiga medan stenrosens nypon är små och lite avlånga. 

Säsong för nypon är när de är mogna och röda i augusti till september. De går även att plocka när de blivit mörka på vintern – men gärna innan de hunnit svartna. Somliga menar att nypon blir godare efter första frosten.

Vresrosens nypon är lättare att kärna ur och därför kan det vara praktiskt att använda Stenrosens nypon till recept där man inte behöver kärna ur dem – eller så tycker man det är en rofylld syssla att kärna ur nypon.

Fler recept med nypon hittar du här:

Läs också:

5 saker du vill veta om rönnbär