Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nyponkombucha

Läskande kombucha med nypon! Nypon passar utmärkt att göra kombucha på. Torkade nyponskal kan också användas – minska då mängden till hälften, 1 1/2 dl.

NyponkombuchaNyponkombuchaNyponkombucha
Foto: PER RANUNG

Ingredienser

  • 2 lvatten
  • 3 dlnypon- rensade, urtagna, utan kärnor
  • 2 mskoolong te- vitt te eller rött te
  • 2 dlströsocker
  • 1scoby- (kombuchasvamp)

Tillbehör

  • is
  • tonic water
  • rosenblad

Gör så här

  1. Koka upp vatten och nypon och låt koka 5–6 min. Låt svalna till 80°. Tillsätt te och socker och rör om. Låt svalna.

  2. Sila saften och häll upp i en stor väl rengjord glasburk. Lägg i scobyn och lite av vätskan som scobyn ligger i. Sätt en bit silduk över burken och spänn fast den med ett snöre. Låt burken stå i rumstemperatur 10–14 dagar (ställ den inte i direkt solljus).

  3. Efter ca 14 dagar bildas en ny scoby. Ta bort den med en hålslev, den kan du spara och använda till en ny sats lägg den i en tät burk och täck med lite av kombuchavätskan.

  4. Sila av kombuchan och häll upp på rena flaskor, lämna lite utrymma kvar i flaskan. Låt stå i rumstemperatur 2–3 dagar, lufta genom att öppna korken ett par gånger under tiden.

  5. Ställ flaskorna i kylen. Fortsätt att lufta ut lite av kolsyran efter 2 dagar. Om den ska sparas längre är det bra att lufta då och då genom att öppna upp korken så att inte flaskorna sprängs.

  6. Drick kombuchan som den är eller gör en fin alkoholfri drink och blanda med is, tonic water och garnera med rosenblad. 

Vad tyckte du om receptet?