Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på nyponketchup. En spännande variant på vanlig ketchup. Gör ett helt lager för att kunna ge bort i present.
Rensa och skölj nyponen. Skär bort blomfästena.
Värm olja och nejlikor i en stekpanna på låg värme i ca 5 min. Ta av från värmen och låt stå i ca 5 min.
Ta upp och kasta bort nejlikorna men behåll oljan. Fräs lök och vitlök i pannan på låg värme i ca 5 min. Tillsätt nypon, tomatpuré, vinäger, socker och vatten. Låt koka upp och sedan sjuda under lock tills nyponen har mjuknat i ca 20 min.
Häll blandningen i en mixer och mixa till en slät puré. Häll tillbaka i pannan och tillsätt resterande kryddor. Låt sjuda under lock i ca 10 min.
Passera ketchupen genom en sil. Konsistensen beror på hur saftiga nyponen är, tillsätt mer vatten för en lösare konsistens eller låt sjuda utan lock ytterligare en stund för tjockare konsistens. Krydda med salt. Häll ketchupen i en väl rengjord och varm flaska. Förslut och förvara kallt. Hållbar i ca 1 månad.
Läs också: