Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nyponkavring

Nyponkavring får god, söt smak av nyponskalsmjöl och sirap. Kombinationen blir till en oslagbar kavring!

Nyponkavring
Nyponkavring
Nyponkavring
Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 3 dlvatten
  • 1 dlsirap- mörk
  • 0,5 dlnyponskalsmjöl
  • 1 tskfänkålsfrön
  • 6 dlvetemjöl- (360 g)
  • 3 dlgrahamsmjöl- (180 g)
  • 0,5 msksalt

Pensling

  • vatten

Garnering

  • 2 msksesamfrön

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, nyponskalsmjöl och fänkålsfrön. Arbeta ­in mjöl och salt till en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och ­­låt jäsa ca 1 ½ timme.

  2. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och forma försiktigt till en limpa. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytter­ligare ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  3. Pensla brödet med vatten och strö på ­sesamfrön. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 30 min, tills det fått en fin skorpa. ­Låt ­brödet kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?