Annat gott du kan göra av nypon:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på gelé med nypon och äpple. Använd gärna omogna äpplen eftersom de innehåller mer pektin än mogna.
Rensa och skölj nyponen. Skär bort blomfästena. Halvera nyponen. Skär äpplena i mindre bitar med skal och kärnhus kvar. Pressa saften ur citronen.
Koka upp nypon, äppelbitar, citronsaft och vatten i en kastrull. Låt sjuda under lock tills frukten är mjuk i ca 20 min. Mosa lite lätt.
Häll fruktmassan i en silduk och låt den rinna av i 30 min–1 tim.
Mät saften och beräkna mängden socker. Skölj rent kastrullen och häll tillbaka saften i kastrullen tillsammans med sockret. Värm och rör om tills sockret har lösts upp. Koka gelén till ca 105°. Skumma av. Gör ett geléprov.
Häll gelén i varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut. Vänd upp och ner på burkarna och låt kallna. Hållbar i ca 6 månader.
Annat gott du kan göra av nypon: