Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nypon- och äppelgelé

Recept på gelé med nypon och äpple. Använd gärna omogna äpplen ­eftersom de innehåller mer pektin än mogna.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Nypon- och äppelgelé
Nypon- och äppelgelé
Nypon- och äppelgelé
Gelé med nypon och äpple Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 250 gnypon- färska
  • 750 gäpplen- syrliga och helst knappt mogna
  • 0,5citron
  • 4 dlvatten
  • 85 gströsocker- (ca 1 dl) per liter ­avrunnen saft

Gör så här

  1. Rensa och skölj nyponen. Skär bort blomfästena. Halvera nyponen. Skär äpplena i mindre bitar med skal och kärnhus kvar. Pressa saften ur citronen.

  2. Koka upp nypon, äppelbitar, citronsaft och vatten i en kastrull. Låt sjuda under lock tills frukten är mjuk i ca 20 min. Mosa lite lätt.

  3. Häll fruktmassan i en silduk och låt den rinna av i 30 min–1 tim.

  4. Mät saften och beräkna mängden socker. Skölj rent kastrullen och häll tillbaka saften i kastrullen tillsammans med sockret. Värm och rör om tills sockret har lösts upp. Koka gelén till ca 105°. Skumma av. Gör ett geléprov.

  5. Häll gelén i varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut. Vänd upp och ner på burkarna och låt kallna. Hållbar i ca 6 månader.

Vad tyckte du om receptet?

Annat gott du kan göra av nypon: