Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nue thod gratiem prik thai vitlöksmarinerad oxfilé

En riktigt kryddig och fyllig rätt, men inte så stark som man kan tro. Kanjana använder mycket olja att steka köttet i, annars bränns kryddblandningen fast i pannan. Vill du ha köttet välstekt, låt det vila i ugnen på 200° medan du wokar grönsakerna.

Nue thod gratiem prik thai vitlöksmarinerad oxfiléNue thod gratiem prik thai vitlöksmarinerad oxfiléNue thod gratiem prik thai vitlöksmarinerad oxfilé
Foto: Lars Paulsson

Ingredienser

  • 6oxfilé- bitar, à 180 g
  • 1 dlrapsolja

Marinad

  • 1 dlvitlök- grovhackad, ca 20 klyftor
  • 1 mskvitpepparkorn- grovkrossade
  • kornkorn
  • 1 mskkorianderfrön- grovkrossade
  • 0,5 dlbönsoja
  • 0,5 dlostronsås

Sås

  • 0,5rödlök- finhackad
  • 2vitlöksklyftor- finhackade
  • 2 mskrapsolja
  • 12 mskpanang curry
  • 1 burkkokosmjölk- (á 400 g)
  • 1 tsktamarinde pasta
  • 1 mskfisksås
  • 0,5palmsocker- kaka, (20 g)

Wokade grönsaker

  • 2paprika- strimlad, röd och gul
  • 1selleri- stjälk, skivade
  • 6minimajs- delade
  • 1squash- liten, urkärnad, strimlad
  • imlad
  • 1lök- klyftad, gul
  • 2 mskrapsolja
  • 2 mskoystersås
  • 2 mskbönsoja
  • 1 msksweet chilisås

Tillbehör

  • 6jasminris- portioner

Gör så här

  1. Banka ut köttbitarna lite. Stöt samman ingredienserna till marinaden i en mortel. Blanda med köttbitarna i en skål och låt marinera minst 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.

  2. Sås: Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt curry och späd med kokosmjölk lite i taget under omrörning. Koka ihop till en kraftig sås, ca 3 dl. Smaka av med tamarindpasta och fisksås och låt palmsockret smälta i såsen. Håll varmt.

  3. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

  4. Hetta upp oljan i en stor wok eller stekpanna. Stek köttet med marinaden ca 4 min, vänd ofta så att det inte bränns.

  5. Hetta upp oljan i en wok- eller stekpanna. Blanda oyster- och sweet chilisås. Woka grönsakerna snabbt i oljan och häll över såsblandningen. Servera direkt tillsammans med köttet, ris och sås.

Vad tyckte du om receptet?