Recept av Therese Elgquist
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på nudelsoppa med marinerad tofu, sötpotatis och svamp. Vegansk soppa där tofun läggs i press för att bli extra fast. Tamarisoja är en långlagrad soja som finns i asiatiska butiker och välsorterade livsmedelsbutiker.
Låt tofun ligga i press ca 30 min i en kökshandduk med något tungt ovanpå, t ex en mortel.
Blanda sesamolja, 2 msk tamarisoja och srirachasås. Skär tofun i kuber, 1 x 1 cm, och blanda med såsen. Marinera ca 20 min.
Sätt ugnen på 225°. Skrubba och skär sötpotatisen i kuber, 1 x 1 cm. Lägg sötpotatisen på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med 1/2 msk olja och 1/2 krm salt. Lägg tofubitarna vid sidan om.
Rosta mitt i ugnen 20–25 min, tills potatisen är mjuk och tofun fått gyllene färg. Rör om efter halva tiden.
Skala och skiva ingefäran. Koka upp vattnet med ingefära och buljongtärningar. Sjud ca 5 min. Sila bort ingefäran och tillsätt misopasta och 1 msk tamarisoja. Smaka av med limesaft.
Ansa och skiva svampen. Stek den i 1 msk olja tills den fått fin färg. Krydda med 2 krm salt.
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Ansa och skär salladslöken tunt på snedden.
Fräs spenaten snabbt i 1/2 msk olja i en stekpanna.
Fördela nudlarna i djupa skålar. Fördela sötpotatis, tofu och spenat runt om. Häll över buljongen och garnera med salladslök, thaibasilika och sesamfrön.
Recept av Therese Elgquist