Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nougatpaj

Recept på nougatpaj. En riktig kaffekaka med sprött pajskal och mjukt nougattäcke, som passar perfekt till fikat. Går att baka dagen före.

NougatpajNougatpajNougatpaj
Foto: Anna Skoog

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 2 mskströsocker
  • 1 mskvatten
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)

Fyllning

  • 125 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 2ägg
  • 1 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 2 tskvaniljsocker
  • 2 dlhavregryn
  • 125 gnougat

Garnering

  • påskgodisägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär smöret i ­tärningar och blanda hastigt ihop smör, mjöl och socker, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 1 timme.

  2. Kavla eller tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel.  Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Fyllning: Smält smöret och häll det över havregrynen. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt. Vänd i havregrynen. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i ­smeten. Rör ihop försiktigt. Häll smeten i formen och sänk ugnstemperaturen till 175°. Grädda pajen ytterligare 25–30 min, tills den stannat. Ta formen ur ugnen. ­Hyvla nougaten med osthyvel och lägg på pajen. Låt nougaten smälta. Garnera med påskgodisägg. Låt pajen kallna. Servera tårtan rumstempererad.

Vad tyckte du om receptet?