Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nougat- och mascarponemousse med apelsinchutney och kaffegelé

Den här desserten är inspirerad av den italienska desserten tiramisu. Den lagas med fördel dagen före serveringen.

Nougat- och mascarponemousse med apelsinchutney och kaffegelé
Nougat- och mascarponemousse med apelsinchutney och kaffegelé
Nougat- och mascarponemousse med apelsinchutney och kaffegelé

Ingredienser

  • 8savoiardikex
  • 1 dlkaffe- starkt kallt

Apelsinchutney

  • 2gelatinblad
  • 2apelsiner- ev 3 st, (250 g apelsinfiléer)
  • 0,5vaniljstång
  • 0,5 dlapelsin- pressad
  • 125 gsyltsocker

Mascarponemousse

  • 5äggulor
  • 0,75 dlströsocker
  • 0,75 dlmadeira
  • 150 gmascarponeost
  • 60 ghasselnötkräm- (Nutella)
  • 2 dlvispgrädde

Kaffegelé

  • 2gelatinblad
  • 1,5 dlkaffe- hett, starkt
  • 1,5 mskströsocker
  • 1 mskfrangelico- (hasselnötslikör) eller kaffelikör

Tillbehör

  • 1 nypaapelsinskivor- torkade

Gör så här

  1. Apelsinchutney: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skär bort skalet på apelsinerna med en vass kniv och skär ut skinnfria filéer. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka vaniljstång, frön, apelsinklyftor, apelsinsaft, syltsocker i en kastrull 2 min.

  2. Lyft upp gelatinbladen och smält ner dem i apelsinchutneyn under omrörning. Låt svalna och fördela chutneyn i 8 koppar eller glas som rymmer 2 dl. Ställ i kylen minst 3 timmar för att stelna.

  3. Mascarponemousse: Vispa äggulor, socker och madeira i en skål i hett vattenbad till massan blir luftig och riktigt fast och har en temperatur på 83°. Det är viktigt att vispa hela tiden. Blanda i mascarpone och hasselnötskräm. Låt kallna till 20°. Lättvispa grädden och vänd försiktigt ner den i krämen.

  4. Kaffedoppa kexen och lägg dem på chutneyn. Klicka eller spritsa ner moussen. Se till att moussen når ända ut i kanterna och är jämn och slät. Ställ kopparna i kylen ca 3 timmar.

  5. Kaffegelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Lyft upp dem och smält dem på svag värme i lite av kaffet. Rör ner det i det resterande kaffet, socker och likör. Låt kallna, och när den börjar stelna till äggvitekonsistens skedas den över moussen. Ställ tillbaka kopparna i kylen för att gelén ska stelna helt.

  6. Servera med torkad apelsinskiva.

Vad tyckte du om receptet?