Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nougat de Montélimar

Klassisk nougat från Montélimar innehåller socker, honung, mandlar och äggvita. Men man kan också variera nougaten med olika nötter, torkade frukter, bär och andra smaksättningar.

Nougat de Montélimar
Nougat de Montélimar
Nougat de Montélimar
Foto: Joel Wåreus

Sockerlag

  • 3 dlströsocker
  • 1,5 dlhonung
  • 0,5 dlglykos- flytande
  • 1 dlvatten

Maräng

  • 2äggvitor
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5vaniljstång
  • 300 gmandlar- lätt rostade

Till formen

  • 4 mskflorsocker

Gör så här

  1. Blanda socker, honung, glykos och vatten i en kastrull. Sjud på medelvärme till en sockerlag, höj värmen och koka till 130 grader.

  2. Börja vispa äggvitorna sakta till ett fast skum i en hushållsmaskin eller med en elvisp, tillsätt sockret. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i fröna och fortsätt vispa till en maräng.

  3. Fortsätt koka sockerlagen till 150 grader. Häll i sockerlagen i marängen i en fin stråle och vispa under hela tiden. Fortsätt att vispa tills marängen är rumstempererad.

  4. Vänd ner nötterna i smeten med vingen på köksmaskinen eller med en slickepott.

  5. Lägg bakplåtspapper i en avlång terrinform som rymmer cirka 1 ½ liter. Pudra florsocker i formen.

  6. Olja in en slickepott och vänd upp smeten i formen. Pudra florsocker över och låt den stå över natten i rumstemperatur.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök