Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nöttårta med maräng- botten och apelsinchoklad

Tårtans delar kan förberedas i god tid, men lägg ihop dem strax före servering, annars mjuknar marängen.

Nöttårta med maräng- botten och apelsinchoklad
Nöttårta med maräng- botten och apelsinchoklad
Nöttårta med maräng- botten och apelsinchoklad

Marängbotten

  • 2äggvitor
  • 1,5 dlströsocker

Nötbottnar

  • 100 ghasselnötter
  • 1,5 dlflorsocker
  • 2äggvitor

apelsinChoklad

  • 1apelsin
  • 1 dlvatten
  • 3 mskapelsinlikör- t ex Cointreau
  • 1 mskströsocker
  • 100 gmörk choklad- mörk (70 %)

fyllning

  • 3 dlvispgrädde
  • 3 mskflorsocker
  • 1 msksnabbkaffepulver

Garnering

  • 1apelsin
  • 1 dlvatten
  • 3 mskströsocker

Gör så här

  1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa till en fast marängsmet.

  2. Rita en rundel på ett bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i rundeln och grädda marängbottnen mitt i ugnen ca 1 1/2 timme, tills marängbottnen känns torr. Låt kallna på galler. Höj ugnsvärmen till 150°.

  3. Nötbottnar: Mal nötterna i mandelkvarn och blanda med florsockret. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd i nötblandningen.

  4. Rita två rundlar på ett bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i rundlarna. Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 20 min. Lossa dem försiktigt från papperet när de svalnat och låt kallna plant.

  5. Apelsinchoklad: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Skala med en potatisskalare, se till att inget av det vita skalet kommer med. Finhacka apelsinskalet. Lägg det i en kastrull och tillsätt vatten, likör och socker. Låt koka utan lock 3-4 min, tills nästan all vätska kokat in. Ta kastrullen åt sidan.

  6. Bryt chokladen i mindre bitar. Blanda ner den i kastrullen och rör tills chokladen smält. Bred ut chokladen på bakplåtspapper och låt stelna i kylen.

  7. Skölj apelsinen till garnering i ljummet vatten. Raspa skalet med ett zestjärn eller finstrimla det. Koka skalet i vatten med socker i en kastrull ca 5 min. Låt rinna av och kallna.

  8. Fyllning: Vispa grädden med florsocker och kaffepulver. Bre 1/3 av grädden på en nötbotten. Lägg på marängen och bre på 1/3 av grädden. Lägg på den andra nötbottnen och bre på den sista grädden. Bryt chokladen i bitar och stick ner dem i grädden. Strö över apelsinskalet och servera.

Vad tyckte du om receptet?