Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nötgifflar

Nötgifflar
Nötgifflar
Nötgifflar
Olof Abrahamsson

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 150 gsmör- eller margarin
  • 4 dlmjölk
  • 0,75 dlsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 2 stägg
  • 13 dlvetemjöl- (cirka 13 dl vetemjöl)

Fyllning

  • 100 gsmör- eller margarin
  • 0,75 dlsocker
  • 2 dlnötter- t ex hasselnötter,pekannötter
  • 1 stägg

Pensling

  • ägg

Garnering

  • 2 dlflorsocker
  • 1,5 mskvatten
  • karamellfärg- röd

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk. Värm till 37 grader och lös jästen i lite av degspadet.

  2. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper bunkens kant.

  3. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Rör ihop smör, socker, malda nötter och ägg till fyllningen.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Kavla ut varje till en rundel och sporra ut 8 trekanter.

  5. Lägg en klick fyllning på den breda delen och rulla ihop mot mitten. Lägg på plåt med bakpapper med skarven ned. Låt jäsa i 30 minuter.

  6. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 250 grader, 6–7 minuter. Rör ihop florsocker, vatten och karamellfärg och glasera de avsvalnade gifflarna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök