Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nötfylld kotlettrad

Nötfylld kotlettrad bör ätas nylagat och inte uppvärmt. Servera gärna med klyftpotatis och senapssås.

Nötfylld kotlettrad
Nötfylld kotlettrad
Nötfylld kotlettrad
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 kgfläskkotlettrad- gärna med svål, benfri
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 3vitlökar- hela
  • 2 mskolivolja

Fyllning

  • 1gul lök
  • 1äpple
  • 1 msksmör
  • 0,5minibaguette- dagsgammal
  • 1 dlvalnötskärnor
  • 1 dlsötmandel
  • 2vitlöksklyftor
  • 3 mskpersilja- finhackad
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • örter- t ex rosmarin

Gör så här

  1. Fyllning: Skala och finhacka ­löken. Skala, kärna ur och skär ­äpplet i små bitar. Fräs löken mjuk i smör, ca 3 min. Tillsätt äppel­bitarna och fräs ytterligare ca 3 min. Låt kallna.

  2. Skär bort kanterna på baguetten och finfördela  brödet till smulor i matberedare.

  3. Mosa valnötskärnorna i en ­mortel. Hacka mandeln. Skala och finhacka vitlöken. Blanda nötter och mandel med vitlök, lök- och ­äppelfräs, brödsmulor och persilja. ­Krydda med salt och peppar.

  4. Sätt ugnen på 150°. Skär ett djupgående snitt längs hela ­kotlettraden. Krydda köttet med salt och peppar. Fyll kotlettraden med nötfyllningen och bind ihop med steksnöre. Lägg köttet i en ­ugnssäker form.

  5. Halvera vitlöken. Pensla ­snitt­ytan med olja.

  6. Tillaga köttet i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 72°, beräkna ca 1 1/2 timme.  Låt köttet vila ca 15 min innan det skärs i skivor. Garnera med örter.

Vad tyckte du om receptet?