Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nötfärsbiff med svamp & whiskysås

En god nötfärsbiff med en svamp och whiskysås. En skvätt whisky i såsen ger en fylligare smak. Nötfärsbiffen på bilden serveras tillsammans med potatistårta.

Nötfärsbiff med svamp & whiskysåsNötfärsbiff med svamp & whiskysåsNötfärsbiff med svamp & whiskysås
Ann-Charlotte Fägerlind

Ingredienser

  • 500 gnötfärs
  • 30 gsvamp- torkad Karl-Johan
  • 1gul lök- (hackad)
  • smör
  • 1 klyftavitlök
  • 1 mskpotatismjöl
  • 2 dlgrädde
  • 1 tsksoja
  • 1 mskviltfond
  • salt
  • peppar

Sås med rökt champinjon och whisky

  • 8svamp- rökt
  • 3 dlgrädde
  • 2 mskwhisky
  • 1 krmsvartpeppar
  • 0,5 tsksalt

Gör så här

  1. Blötlägg svampen i varmt vatten. När svampen har svällt, hackas den och steks med löken.

  2. Blanda nötfärs, potatismjöl, soja, fond och grädde.

  3. Tillsätt svamp och lök, när den svalnat. Salta och peppra.

  4. Forma en provbulle och stek. Smaka av och krydda eventuellt mer.

  5. Forma 4 stora biffar eller 8 mindre.

  6. Stek i smör tills fin färg. Efterstek i ugn på 150 grader ca 15 minuter eller stek under lock i pannan.

  7. Servera med brynt rödlök i klyftor, lite socker och en skvätt rödvin, som får koka in i pannan. En sallad till är aldrig fel.

  8. Smula och blötlägg svampen i vatten någon timme före tillagningen.

  9. Sila av vätskan från svampen. Blanda grädde, whisky samt svamp i en kastrull.

  10. Låt koka, tills såsen tjocknat något. Krydda med salt och peppar.

  11. Servera till nötfärsbiffarna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök