Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nöt- och mandelsnäcka med svarta vinbär

30 min + 20 min i ugn

Smörj och mjöla formarna noga så fastnar inte kakorna. Diska aldrig formarna i diskmaskin.

Nöt- och mandelsnäcka med svarta vinbärNöt- och mandelsnäcka med svarta vinbärNöt- och mandelsnäcka med svarta vinbär

Ingredienser

  • 2 dlvetemjöl
  • 100 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 1äggula- liten

Fyllning

  • 100 ghasselnötter
  • 50 gsötmandel
  • 1 dlråsocker
  • 100 gsmör- rumstempererat
  • 2ägg
  • 2 mskrom- ljus
  • 100 gvinbär- svarta eller röda

Tillbehör

  • 1 pktgrädde- lättvispad eller mjukrörd vaniljglass

Gör så här

  1. Börja med mördegen. Arbeta ihop alla ingredienser till en deg, gärna i matberedare. Smörj och mjöla veckade formar av aluminium. Tryck ut degen i formarna. Ställ kallt.

  2. Sätt ugnen på 200°.

  3. Rosta hasselnötterna i en varm, torr stekpanna tills skalet börjar spricka. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen. Mal hasselnötter och sötmandel i mandelkvarn.

  4. Rör socker och smör mjukt. Tillsätt äggen, ett i taget. Vänd ner mald mandel och hasselnötter tillsammans med rom.

  5. Ta ut formarna med degen ur kylskåpet. Lägg 1 msk mandelkräm i varje. Fördela vinbären i formarna och avsluta med resten av mandelkrämen. Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått färg, ca 20 min.

  6. Servera dem gärna ljumna med lättvispad grädde eller mjukrörd vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?