Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nöt- och mandelbröd

Recept på nöt- och mandelbröd. Låt gärna brödet mogna ett dygn innan det skivas.

Nöt- och mandelbröd
Nöt- och mandelbröd
Nöt- och mandelbröd
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 15 gjäst
  • 3 dlvatten
  • 2 dlhasselnötter
  • 2 dlsötmandel
  • 1 tsksalt
  • 78 dlvetemjöl special- (420–480 g)

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet. Rör ner nötter, mandel och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta degen i matberedare ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop den och forma till en längd. Lägg i en avlång form, 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt ca 45 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 40 min. Sänk ugnsvärmen till 175° och fortsätt grädda tills brödets innertemperatur är ca 98°, beräkna ytterligare ca 20 min. Lägg aluminiumfolie på brödet om det börjar bli för mörkt.

  4. Låt brödet kallna inlindat i en bakduk på galler.

Vad tyckte du om receptet?