Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Norrländska Carnitas är en riktigt läcker rätt att njuta av ute. Allt kan förbereds hemma.
Lägg fläskläggen i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp och sjud sedan under lock tills köttet nästan kokat sönder, ca 3 timmar.
Skala och finhacka schalottenlöken. Häll 1 dl buljongen från köttet i en stekpanna och koka löken tills den blir mjuk. Bryn smöret i en kastrull tills det är nötbrunt. Ta upp köttet och ta bort ben och svål. Dra köttet i bitar så att det blir ”pulled”. Blanda köttet med lök, brynt smör och 1/2 dl buljong. Låt koka 5–10 min.
Norrländskt bröd: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Stöt anisen i en mortel. Blanda de torra ingredienserna i skålen till en hushållsassistent. Skär smöret i tärningar och blanda ner i skålen. Värm vattnet till 80°. Häll det varma vattnet och sirap i skålen och blanda ihop.
Låt potatisen rinna av och pressa den i en potatispress. Blanda ner potatisen i degen och arbeta till en smidig deg i en degblandare.
Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk. Stansa ut rundlar, ca 7 cm i diameter. Stek bröden i en het, torr stekpanna ca 3 min på varje sida. Lägg bröden i en kökshandduk så att de inte torkar.
Picklad rödkål: Finstrimla rödkålen. Rör ihop ättika, socker och vatten. Lägg kålen i lagen.
Ättiksmajonnäs: Blanda äggula, ättika och senap i en mixer-kanna. Häll i oljan i en fin stråle och mixa under tiden med en mixerstav till en tjock majonnäs. Krydda med salt.
Lägg köttet i bröden och spritsa på lite av ättiksmajonäsen. Lägg på picklad rödkål och koriander.