Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Norrländska Carnitas

Norrländska Carnitas är en riktigt läcker rätt att njuta av ute. Allt kan förbereds hemma.

Norrländska Carnitas
Norrländska Carnitas
Norrländska Carnitas
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 kgfläsklägg- rimmad med ben
  • 3schalottenlökar
  • 50 gsmör

Norrländskt bröd (tortilla style), ca 25 bröd

  • 75 gpotatis
  • 1 tskanis
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1 dlrågsikt
  • 0,5 tsksalt
  • 1,5 dlvatten
  • 2 msksirap- ljus

Picklad rödkål

  • 200 grödkål
  • 1 dlättiksprit- (12 %)
  • 2 dlströsocker
  • 3 dlvatten
  • 1 tsksenapsfrön- gula

Ättiksmajonnäs, ca 3 dl

  • 1äggula
  • 1 mskättiksprit- (12 %)
  • 1 msksenap
  • 3 dlrapsolja
  • 0,5 tsksalt

Tillbehör

  • koriander

Gör så här

  1. Lägg fläskläggen i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp och sjud sedan under lock tills köttet nästan kokat sönder, ca 3 timmar.

  2. Skala och finhacka schalottenlöken. Häll 1 dl buljongen från köttet i en stekpanna och koka löken tills den blir mjuk. Bryn smöret i en kastrull tills det är nötbrunt. Ta upp köttet och ta bort ben och svål. Dra köttet i bitar så att det blir ”pulled”. Blanda köttet med lök, brynt smör och 1/2 dl buljong. Låt koka 5–10 min.

  3. Norrländskt bröd: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Stöt anisen i en mortel. Blanda de torra ingredienserna i skålen till en hushållsassistent. Skär smöret i tärningar och blanda ner i skålen. Värm vattnet till 80°. Häll det varma vattnet och sirap i skålen och blanda ihop.

  4. Låt potatisen rinna av och pressa den i en potatispress. Blanda ner potatisen i degen och arbeta till en smidig deg i en degblandare.

  5. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk. Stansa ut rundlar, ca 7 cm i diameter. Stek bröden i en het, torr stekpanna ca 3 min på varje sida. Lägg bröden i en kökshandduk så att de inte torkar.

  6. Picklad rödkål: Finstrimla rödkålen. Rör ihop ättika, socker och vatten. Lägg kålen i lagen.

  7. Ättiksmajonnäs: Blanda äggula, ättika och senap i en mixer-kanna. Häll i oljan i en fin stråle och mixa under tiden med en mixerstav till en tjock majonnäs. Krydda med salt.

  8. Lägg köttet i bröden och spritsa på lite av ättiksmajonäsen. Lägg på picklad rödkål och koriander.

Vad tyckte du om receptet?