Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Norrlandsbowl med gravad röding och romsås

Ädelfisk, potatis, rom och tunnbröd. Här är en skål full av norrländska smaker. Om man vill kan man byta ut rödingen mot gravad lax.

Norrlandsbowl med gravad röding och romsåsNorrlandsbowl med gravad röding och romsåsNorrlandsbowl med gravad röding och romsås
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Gravad röding

  • 4rödingfiléer
  • 3 mskströsocker
  • 1,5 msksalt
  • 2 krmvitpeppar- malen

Ugnsbakad klyftpotatis

  • 8potatisar
  • 23 mskrapsolja- eller olivolja
  • salt

Romsås

  • 2 dlcrème fraiche
  • 2 mskstenbitsrom
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 krmsalt
  • 1 krmvitpeppar- malen

Tillbehör

  • 2gemsalladshuvuden
  • 150 gchampinjoner- färska
  • 2salladslökar
  • 0,5rödlök
  • 1 knipparädisor
  • 4 tskstenbitsrom
  • smörgåskrasse
  • dill
  • tunnbröd- eller hårt tunnbröd, friterade

Gör så här

  1. Gravad röding: Lägg filéerna på ett fat. Blanda socker, salt och peppar. Strö blandningen över filéerna. Lägg dem två och två med köttsidorna inåt och förvara dem i en plastpåse i kylen i 1-2 dygn. Skär upp i tunna skivor.

  2. Ugnsbakad klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader.

  3. Tvätta torka och skär potatisen i klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över oljan. Sätt in mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Vänd potatisen efter halva tiden. Ta ut och strö över salt.

  4. Romsås: Blanda alla ingredienser.

  5. Servering: Lägg sallad i portionsskålar, skiva champinjonerna och lägg i. Strimla salladslöken fint och skär rödlöken i ringar. Lägg i salladslök, rödlök, rödingen, potatisklyftor, romsås och rädisor. Garnera med stenbitsrom, krasse och dill. Servera med friterat mjukt tunnbröd eller hårt tunnbröd.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök