Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”No bake” choklad- och havrerutor med jordnötssmör

Enkla och goda rutor med havregryn, choklad och jordnötssmör. Rutorna behöver inte gräddas utan bara rörs ihop och får stelna i kylskåp.

”No bake” choklad- och havrerutor med jordnötssmör”No bake” choklad- och havrerutor med jordnötssmör”No bake” choklad- och havrerutor med jordnötssmör
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 250 gsmör
  • 1,25 dlfarinsocker
  • 8,5 dlhavregryn
  • 1,5 tskvaniljsocker
  • 250 gmörk choklad
  • 2,5 dljordnötssmör

Garnering

  • 0,75 dlsalta jordnötter
  • 50 gmörk choklad

Gör så här

  1. Klä en form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret. 

    Rör i sockret och låt det lösas upp. Rör i havregrynen. Värm upp det under omrörning i 4–5 min tills havre­grynen mjuknat något. 

    Rör ner vaniljsockret.

  2. Lägg 2 dl av ­havreblandningen åt sidan. Tryck ut resterande havreblandning i botten på formen. Låt den stå i kylen tills kakan stelnar, i ca 30 min.

  3. Hacka och smält chokladen över ett vattenbad eller i mikron. Rör

    i jordnötssmöret. Häll blandningen över kakan i formen och bred ut

    till ett jämnt lager.

  4. Hacka jordnötterna och strö dem och den sparade havreblandningen över kakan. Låt kakan stå i kylen i 2–3 tim.

  5. Hacka och smält chokladen till garnering över ett vattenbad eller i mikron. Ringla chokladen över kakan. Låt kakan stelna och skär

    den sedan i rutor.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: