Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”No bake”-cheesecake med hallon och lime

Recept på en cheesecake som är en blandning mellan cheesecake och mousse­tårta. Och den behöver inte gräddas. Lime och hallon blir en perfekt kombination.

Sara Aasum Hultberg
”No bake”-cheesecake med hallon och lime
”No bake”-cheesecake med hallon och lime
”No bake”-cheesecake med hallon och lime
”No bake”-cheesecake med hallon och lime Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 gdigestivekex
  • 60 gsmör
  • 2 mskflorsocker

Fyllning

  • 5gelatinblad
  • 4 dlvispgrädde
  • 300 gnaturell färskost
  • 1 dlcrème fraiche
  • 1,5 dlströsocker
  • 0,5 dllime- pressad

Gelé

  • 2gelatinblad
  • 0,5 dllime- pressad
  • 0,5 dlhallonpuré- (fryst eller puré av mixade 100 g hallon)
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)
  • 3 mskvatten
  • 1 tskrosenvatten- (kan uteslutas)

Garnering

  • 0,5 dlströsocker
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)
  • hallon- färska
  • frystorkade hallon

Gör så här

  1. Mixa kexen i en matberedare till ett fint smul. Smält smöret. Blanda ner smör och florsocker i kexsmulet.  Klä en form, ca 22 cm i diameter, med ett plastband eller bakplåtspapper på sidorna och bakplåts­papper i botten. Tryck ut kexsmulorna i ett jämnt lager i botten.

  2. Fyllning: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i ca 5 min. Vispa grädden löst.  Mixa färskost med crème fraiche och socker till en jämn smet. Blanda i limesaften. Smält gelatinbladen i en kastrull på låg värme. Blanda i 1 dl av smeten. Rör ner gelatinblandningen i smeten. Vänd försiktigt ner grädden i 3 omgångar. Häll smeten i formen. Låt den stå i kylen i ca 4 tim.

  3. Gelé: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i ca 5 min. Blanda limesaft, hallonpuré och socker i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt Maizena blandad med vatten. Låt det sjuda i ca 1 min tills det tjocknat något.

    Ta kastrullen från plattan och tillsätt gelatinblad samt rosenvatten. Låt det svalna i ett kallt vattenbad tills gelén är ljummen. Bred ut gelén på kakan och låt stelna i kyl.

  4. 4. Dra av plastbandet från kakan och garnera med hallon.

Vad tyckte du om receptet?