När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
300 gryggbiff
4potatisar- medelstora, av mjölig sort
4morötter
1gul lök
1 mskrapsolja
5 dldashibuljong- se recept, eller kycklingbuljong
3 msksake
3 mskmirin (söt matlagningssake)
3 msksoja- japansk
1,5 mskströsocker
100 gharicots verts
Gör så här
Skär köttet i tunna strimlor. Skala potatis och morötter och skär i stora tärningar respektive slantar. Skala och skär löken i klyftor.
Fräs potatis, morötter och lök i olja på låg värme i en kastrull eller i en liten gryta 2–3 min. Tillsätt buljongen och låt koka upp.
Lägg ner köttet, rör om när buljongen kokat upp och skumma.
Tillsätt sake, mirin, soja och socker. Låt koka utan lock ca 10 min, tills potatisen är mjuk.
Lägg ner bönorna, koka 2 min, tills de blir lite mjuka. Servera.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4 · 28 röster)
Dashibuljong
Japansk buljong baserad på torkad kombualg och bonitoflingor. De papperstunna flingorna görs av torkad rökt fisk.
Koka upp 1 liter vatten och 1 bit kombu (torkad alg), ca 15 cm. Dra kastrullen åt sidan, ta upp kombun. Tillsätt 1 1/2 dl bonito-flingor och låt stå tills de sjunkit till botten. Sila buljongen.
Att dricka till Nikujaga
SAKE: Japanskt risvin som finns att köpa på Systembolaget. Välj en torrare variant till matlagning.
MIRIN: Sött japanskt risvin som används som smaksättning i matlagning. Brukar finnas i den asiatiska hyllan i livsmedelsbutiker.