Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på Nikkaluktasoppa på nötfärs och strimlad vitkål. När Coops provköks (då KF:s) första chef, Anna Britt Angsäter, var på besök i orten Nikkaluokta i Gällivare kommun, skapade hon det här soppreceptet med råvarorna från orten.
Fräs färsen i smör och rapsolja i en gryta under omrörning tills den blir jämnt grynig i cirka 5 minuter. Blanda i smulade buljongtärningar. Rör i senap och tomatpuré. Blanda i hälften av vattnet. Lägg i lagerblad, koka upp under omrörning och koka i cirka 10 minuter.
Snitta, skölj och strimla purjon. Ansa och strimla vitkålen. Lägg det strimlade i soppan. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens, koka upp och koka i 15–30 minuter, beroende på hur färsk kålen är. Smaka av med soja, salt och peppar. Toppa med hackad persilja.