Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nikkaluoktasoppa - recept

Recept på Nikkaluktasoppa på nötfärs och strimlad vitkål. När Coops provköks (då KF:s) första chef, Anna Britt Angsäter, var på besök i orten Nikkaluokta i Gällivare kommun, skapade hon det här soppreceptet med råvarorna från orten.

Lena Söderström
Nikkaluoktasoppa - recept
Nikkaluoktasoppa - recept
Nikkaluoktasoppa - recept
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 400 gnötfärs
  • 2 msksmör och rapsolja
  • 2hönsbuljongtärningar
  • 2 msksöt senap- stark
  • 2 msktomatpuré
  • 1,25 lvatten- kokande
  • 12lagerblad
  • 1purjolök
  • 300 gvitkål- strimlad, gärna färsk eller spetskål
  • 1 msksoja- (svamp)
  • salt
  • peppar
  • 3 mskpersilja- hackad

Gör så här

  1. Fräs färsen i smör och rapsolja i en gryta under omrörning tills den blir jämnt grynig i cirka 5 minuter. Blanda i smulade buljongtärningar. Rör i senap och tomatpuré. Blanda i hälften av vattnet. Lägg i lagerblad, koka upp under omrörning och koka i cirka 10 minuter.

  2. Snitta, skölj och strimla purjon. Ansa och strimla vitkålen. Lägg det strimlade i soppan. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens, koka upp och koka i 15–30 minuter, beroende på hur färsk kålen är. Smaka av med soja, salt och peppar. Toppa med hackad persilja.

Vad tyckte du om receptet?