Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nikkaluoktasoppa av lammfärs

Recept på nikkaluoktasoppa. Mild men mustig och smakrik soppa som passar både stora och små. Missa inte getostkrämen till, den smakar jättegott tillsammans med lammfärsen. Laga soppan helt klar inne och ta med ut i termos tillsammans med tillbehören.

Nikkaluoktasoppa av lammfärsNikkaluoktasoppa av lammfärsNikkaluoktasoppa av lammfärs
Nikkaluoktasoppa Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 glammfärs
  • 1gul lök
  • 1 msksmör- eller olivolja
  • 3 msksötstark senap
  • 3 msktomatpuré
  • 2lagerblad
  • 1,5 lvatten
  • 500 gvitkål
  • 1 bitpurjolök- (15 cm)
  • 2 mskkonc kalvfond
  • 12 mskkinesisk soja
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Getostkräm

  • 200 ggetost- utan kant
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 tskhonung
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Skala och finhacka den gula ­löken. Fräs den i smör eller olja i en gryta på medelhög värme i 2–3 min tills den mjuknat. 

  2. Höj värmen lite och tillsätt färsen. Fortsätt steka tills den fått färg. Tillsätt senap, tomatpuré och lagerblad och fräs i ytterligare 2–3 min. Häll över vattnet och låt koka upp.

  3. Strimla kålen. Ansa och skär purjolöken i skivor. Lägg kål och purjolök i grytan och tillsätt fond och soja.

  4. Låt sjuda under lock i ca 10 min, kålen ska fortfarande vara spänstig. Krydda med salt och peppar.

  5. Getostkräm: Mosa getosten med en gaffel. Rör i crème fraiche och honung. Krydda med salt och peppar.

  6. Servera soppan med getostkräm och bröd.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: