Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

New York-cheesecake med färskost och vit choklad

Recept på en otroligt krämig och god cheesecake, som är bakad i ett pajskal. Du kan även skippa pajskalet och grädda cheesecaken i en springform klädd med bakplåtspapper.

New York-cheesecake med färskost och vit chokladNew York-cheesecake med färskost och vit chokladNew York-cheesecake med färskost och vit choklad
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 150 gsmör
  • 1 stortägg

Fyllning

  • 600 gnaturell färskost
  • 250 gricottaost
  • 1 dlströsocker
  • 1 dlmajsstärkelse (Maizena)
  • 3 mskmannagryn
  • 2 tskvaniljpulver
  • 3ägg
  • 1 dlvispgrädde
  • 200 gvita chokladknappar- eller hackad choklad

Garnering

  • 200 gnaturell färskost
  • 100 gvit choklad- flisad eller riven
  • 1 mskflorsocker
  • 1rosenknopp- ekologiskt odlad ros

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Mixa ihop mjöl och tärnat smör i en matberedare. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter, så att den kommer ut lite över kanten. Ställ i kylen i ca 30 min.

  2. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 175°.

  3. Fyllning: Vispa ihop färskost och ricotta. Tillsätt socker, majsstärkelse, mannagryn och vaniljpulver. Vispa i ett ägg i taget.

  4. Koka upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, häll i chokladen och låt den smälta under omrörning. Blanda ner chokladen i ostsmeten. Häll smeten i formen.

  5. Grädda på nedersta falsen i ugnen i 50–60 min tills cheesecake är genomgräddad, känn med provsticka. Täck med bakplåtspapper om den ser ut att få för mycket färg. Låt kallna.

  6. Garnering: Vispa färskosten i ca 1 min. Garnera cheesecaken med färskost och vita chokladflisor. Sikta över florsockret. Toppa med en ros.

Vad tyckte du om receptet?