Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En klassisk, krämig amerikansk cheesecake som kan serveras som en är, eller med färska bär, kolasås eller som här, med mixade jordgubbar.
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Mixa kexen i en matberedare och blanda ner smör och socker.
Tryck ut smulorna i botten och en bit upp på kanten i en springform, ca 24 cm i diameter. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 8 min. Sänk ugnstemperaturen till 150°.
Fyllning: Rör färskosten mjuk med elvisp. Vispa i crème fraiche. Tillsätt kondenserad mjölk och vaniljpulver. Vispa ner i äggen, ett i taget.
Skrubba citronen noga i hett vatten och riv skalet. Pressa saften ur citronen, mät till ca 1/2 dl. Vispa ner citronskal och –saft i smeten och vispa till sist ner mjölet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 50–55 min. Kontrollera att fyllningen har stannat, stäng av ugnsvärmen och låt kakan stå kvar en stund med öppen lucka innan den tas ut.
Låt kakan kallna innan den lossas från formen. Servera som den är, eller med exempelvis mixade jordgubbar.