Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nattjästa morotsfrallor

Recept på nattjästa morotsfrallor. Nattjäsning och ingen knådning. Bara att grädda på morgonen. Servera gärna med smör och den goda körsbärsmarmeladen.

Liselotte Forslin
Nattjästa morotsfrallor
Nattjästa morotsfrallor
Nattjästa morotsfrallor
Nattjästa morotsbröd Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 5 dlvatten
  • 2 mskrapsolja
  • 1 tsksalt
  • 2 dlmorötter- rivna
  • 7 dlvetemjöl- (420 g)
  • 3 dldinkelmjöl fullkorn- (180 g)

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 3 mskfrön- t ex vallmo-, solros- och pumpafrön
  • 1 tskflingsalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och häll i det kalla vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och morötter och blanda väl. Häll i mjölet, lite i taget, och rör samman till en kladdig deg. Det gör inget om det är lite klumpigt. Sätt plastfolie över bunken och ställ den i kylen i ca 8 tim eller över natten.

  2. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk, knåda inte. Mjöla händerna och forma degen till två rullar. Skär varje rulle i 10 bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på frön och flingsalt.

  4. Sätt plåten mitt i ugnen och kasta in en kopp vatten i botten på ugnen. Stäng ugnsluckan och grädda i ca 20 min. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?