Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nässelsoppa med kycklingfrikadeller

Recept på nässelsoppa med kycklingfrikadeller. Thaibasilikan ger frikadellerna en lätt lakritssmak. Får du inte tag på thaibasilika kan den ersättas med 1/2 dl hackad persilja och 1/2 tsk mald anis.

Nässelsoppa med kycklingfrikadellerNässelsoppa med kycklingfrikadellerNässelsoppa med kycklingfrikadeller
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1,5 lnässlor- (250 g försvällda)
  • 1gul lök- liten
  • 1 msksmör
  • buljongen från frikadellkokningen
  • 1 dlvispgrädde
  • 0,5 tskfänkål- mald
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Frikadeller (ca 35 st)

  • 350 gkycklingfärs
  • 0,5 krukathaibasilika
  • 1 tsksalt
  • 1 tsksambal oelek
  • 1äggvita
  • 0,5 dlvispgrädde
  • 12 dlhönsbuljong- (tärning + vatten)

Gör så här

  1. Ansa och förväll nässlorna. Finhacka dem.

  2. Frikadeller: Finhacka thaibasilikan. Blanda färsen med salt, sambal oelek och äggvita. Rör i grädden, lite i taget. Blanda i thaibasilikan. Forma färsen till små, runda bullar.

  3. Koka upp buljongen. Sjud frikadellerna, ca 10 i taget, ca 4 min. Ta upp dem med hålslev och håll dem varma i en skål under aluminiumfolie i 100° varm ugn.

  4. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smöret ca 3 min. Sila över buljongen och tillsätt nässlor och grädde. Krydda med fänkål, salt och peppar. Låt koka ca 5 min. Mixa soppan slät med mixerstav.

  5. Servera soppan med frikadeller och bröd.

Vad tyckte du om receptet?