Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nässelsoppa med kyckling och pocherat ägg

Recept på nässelsoppa med pocherat ägg och kyckling. En härligt pigg och grön soppa med lena smaker. Den kokta kycklingen blir mjäll och saftig när den kokas i sin egen buljong. Av buljongen lagas sedan soppan.

Nässelsoppa med kyckling och pocherat ägg
Nässelsoppa med kyckling och pocherat ägg
Nässelsoppa med kyckling och pocherat ägg
Nässelsoppa med pocherat ägg Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1kyckling- hel (1,2 kilo)
  • 300 gmorötter- + 300 g
  • 1gul lök- stor
  • 2selleristjälkar
  • 3lagerblad
  • 1,5 tsksalt- + 1 tsk
  • 1 lvatten
  • 125 gnässlor- förvällda, urkramade (2 1/2 dl)
  • 6ägg
  • 3salladslökar
  • 1 mskcitron- pressad
  • 2 krmnymald svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och grovhacka 300 g -morötter. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och grovskiva sellerin.

  2. Lägg morötter, lök och selleri i en gryta. Tillsätt lagerblad och 1 1/2 tsk salt. Häll på vattnet och låt koka upp. Torka av kycklingen med hushållspapper och lägg den i grytan. Låt sjuda under lock i ca 45 min. Låt kycklingen kallna i buljongen, gärna i kyl över natten.

  3. Ta upp kycklingen ur buljongen och dra bort skinnet. Plocka allt kött från benen. Riv köttet i strimlor. Sila buljongen i en ren gryta.

  4. Skala och skiva 300 g morötter. Koka dem precis mjuka i lättsaltat vatten. Ansa och finstrimla salladslöken. Pochera äggen, se ruta.

  5. Blanda ner nässlorna i buljongen och mixa soppan slät i en mixer eller med stavmixer. Smaka av med citronsaft och krydda med 1 tsk salt och peppar.

  6. Häll soppan i skålar och lägg i kycklingkött, morötter och salladslök. Toppa med ägg och servera.

Gör så här

  1. Pocherade ägg

    Koka upp 1 liter vatten med 2 msk ättiksprit (12 %) och 1 tsk salt. Knäck försiktigt i äggen och sjud dem i 3–4 min. Ta upp äggen med hålslev.

Vad tyckte du om receptet?

Så förväller du nässlor: Repa och rensa nässlorna. Lägg bladen i kokande vatten i 30 sek–1 min. Häll av i sil och doppa silen med nässlorna i en bunke med iskallt vatten. Krama ut vattnet ur nässlorna. 1 liter nässlor ger ca 70 g förvällda nässlor, det motsvarar ca 1 1/2 dl urkramade.