tillagning: 45 minuter koktid: tid i kyl: Aktiv tid c:a 45 minuter
(Betyg: 0 · 0 röster)
Recept på nässelsoppa med pocherat ägg och kyckling. En härligt pigg och grön soppa med lena smaker. Den kokta kycklingen blir mjäll och saftig när den kokas i sin egen buljong. Av buljongen lagas sedan soppan.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1kyckling- hel (1,2 kilo)
300 gmorötter- + 300 g
1gul lök- stor
2selleristjälkar
3lagerblad
1,5 tsksalt- + 1 tsk
1 lvatten
125 gnässlor- förvällda, urkramade (2 1/2 dl)
6ägg
3salladslökar
1 mskcitron- pressad
2 krmnymald svartpeppar
Gör så här
Skala och grovhacka 300 g -morötter. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och grovskiva sellerin.
Lägg morötter, lök och selleri i en gryta. Tillsätt lagerblad och 1 1/2 tsk salt. Häll på vattnet och låt koka upp. Torka av kycklingen med hushållspapper och lägg den i grytan. Låt sjuda under lock i ca 45 min. Låt kycklingen kallna i buljongen, gärna i kyl över natten.
Ta upp kycklingen ur buljongen och dra bort skinnet. Plocka allt kött från benen. Riv köttet i strimlor. Sila buljongen i en ren gryta.
Skala och skiva 300 g morötter. Koka dem precis mjuka i lättsaltat vatten. Ansa och finstrimla salladslöken. Pochera äggen, se ruta.
Blanda ner nässlorna i buljongen och mixa soppan slät i en mixer eller med stavmixer. Smaka av med citronsaft och krydda med 1 tsk salt och peppar.
Häll soppan i skålar och lägg i kycklingkött, morötter och salladslök. Toppa med ägg och servera.
Gör så här
Pocherade ägg
Koka upp 1 liter vatten med 2 msk ättiksprit (12 %) och 1 tsk salt. Knäck försiktigt i äggen och sjud dem i 3–4 min. Ta upp äggen med hålslev.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 0 · 0 röster)
Så förväller du nässlor: Repa och rensa nässlorna. Lägg bladen i kokande vatten i 30 sek–1 min. Häll av i sil och doppa silen med nässlorna i en bunke med iskallt vatten. Krama ut vattnet ur nässlorna. 1 liter nässlor ger ca 70 g förvällda nässlor, det motsvarar ca 1 1/2 dl urkramade.