Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nässelsoppa med crème fraiche och löjrom

Recept på krämig nässelsoppa. Lägg en klick löjrom i soppan som ett lyxigare alternativ till ägghalva. När nässlorna förvälls och sedan sköljs i kallt vatten behåller de sin gröna färg. Babyspenat är ett bra och nyttigt alternativ till nässlor.

Nässelsoppa med crème fraiche och löjrom
Nässelsoppa med crème fraiche och löjrom
Nässelsoppa med crème fraiche och löjrom
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 lnässlor- eller babyspenat (ca 250 g)
  • 2schalottenlökar
  • 1potatis- stor (ca 100 g)
  • 1 msksmör
  • 6 dlvatten
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 2 tärningarhönsbuljong
  • 0,5 tsksalt
  • 1 dlcrème fraiche
  • 0,5 mskcitron- pressad
  • 0,5 tskcitronskal- rivet
  • 4 kvistardill
  • 1 dlröd shisokrasse- eller andra små skott eller örter
  • 4 msklöjrom
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • surdegsbröd- ev

Gör så här

  1. Skölj nässlorna och förväll dem ca 1 minut. Skölj sedan i kallt vatten. Skala och skiva lök och potatis.

  2. Fräs lök och potatis i smör. Häll på vatten, grädde och vin. Sjud under lock ca 15 min, tills potatisen är mjuk. Smula ner buljongtärningarna.

  3. Lägg nässlorna i en mixer. Häll på hälften av soppan och mixa slätt. Den blir slätast och grönast i mixer, men mixerstav fungerar också.

  4. Värm soppan. Krydda med salt. Rör crème fraichen med citronsaften så att den blir rinnig. Tillsätt citronskalet.

  5. Fördela soppan i tallrikar. Ringla i citron-crème fraiche och strö på dillkvistar, skott eller örter. Lägg en sked löjrom i varje tallrik och mal över peppar. Servera eventuellt med bröd.

Vad tyckte du om receptet?