Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nässelfrallor med mozzarella och frön

Matiga, läckra frallor fyllda med nyttiga nässlor och frön. Det går precis lika bra att forma två limpor av degen. Grädda då i nedre delen av ugnen ca 1 timme.

Nässelfrallor med mozzarella och frön
Nässelfrallor med mozzarella och frön
Nässelfrallor med mozzarella och frön
Foto: Agneta Thorsén

Ingredienser

  • 50 gnässlor
  • 1 mskolivolja
  • 25 gjäst
  • 5 dlvatten- ljummet (37°)
  • 2 mskflingsalt
  • 2 dlgrahamsmjöl
  • 1112 dlvetemjöl- (660-720 g)
  • 200 gmozzarella

Pensling

    Garnering

    • 1 dlblandade frön och kärnor- t ex pumpakärnor och solrosfrön

    Gör så här

    1. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj nässlorna och låt dem koka 1-2 min. Ta upp nässlorna med hålslev, låt svalna och krama ut överflödig vätska.

    2. Mixa nässlorna med olivoljan med mixerstav till en slät massa.

    3. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet. Rör tills jästen löst sig. Blanda ner resten av vattnet, salt och nässelolja. Tillsätt mjölet och arbeta degen kraftigt ca 10 min för hand eller 5 min i maskin. Spara lite vetemjöl till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

    4. Knåda degen försiktigt på mjölad arbetsbänk. Dela den i 15 bitar. Riv eller skär mozzarellan i små bitar. Arbeta in lite mozzarella i varje degbit och forma till små, runda bullar. Lägg glest på plåtar med bakplåtspapper. 

      Sätt ugnen på 250°. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

    5. Pensla bullarna med vatten och strö över blandade frön och kärnor. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna på plåten.

    Vad tyckte du om receptet?