Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nässelblinier med rökt lax

Blinier är ryska matiga plättar där bovetemjölet ger en lite syrlig smak. Här har vi tillsatt nässlor. Servera som förrätt eller på buffén. 

Nässelblinier med rökt lax
Nässelblinier med rökt lax
Nässelblinier med rökt lax
Foto: Agneta Thorsén

Ingredienser

  • 75 gnässlor
  • 1 mskgräddfil- + 0,5 dl gräddfil
  • 10 gjäst
  • 2,5 dlmjölk- ljummen(37°)
  • 1,5 dlbovetemjöl
  • 1 dlvetemjöl
  • 1äggula
  • 1,5 krmsalt
  • 1äggvita
  • 3 msksmör

Tillbehör

  • rödlök- skuren i skivor
  • dill
  • crème fraiche- eller smetana

Gör så här

  1. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj nässlorna och låt dem koka 1-2 min. Ta upp nässlorna med hålslev, låt svalna och krama ut överflödig vätska. Mixa nässlorna med 1 msk gräddfil med mixerstav.

  2. Lös jästen i mjölken. Tillsätt bovetemjöl, vetemjöl, 1/2 dl gräddfil, äggula, salt och nässelröra. Vispa smeten slät och låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

  3. Vispa äggvitan riktigt fast. Vänd försiktigt ner den i den jästa smeten. Hetta upp en plättlagg eller en stekpanna med smör. Stek små, tjocka plättar på medelstark värme ca 2 min på varje sida tills de fått fin färg. Servera med kallrökt lax, rödlöksringar, dill samt crème fraiche eller smetana.

Vad tyckte du om receptet?