Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nässelbakad lax med citron- och nässelsås

Nässlor, citrus och lax är en strålande kombination.  Vill du ha variation till de rostade rotfrukterna kan du i stället servera kokt eller pressad potatis, eller kokta och smörslungade vårprimörer.

Nässelbakad lax med citron- och nässelsås
Nässelbakad lax med citron- och nässelsås
Nässelbakad lax med citron- och nässelsås
Foto: Agneta Thorsén

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 200 gnässlor
  • 2schalottenlökar
  • 1,5 mskolivolja
  • 0,51 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald + 1 krm nymald svartpeppar

Rostade primörer

  • 8knippmorötter- små
  • 8färskpotatisar- små
  • 4knipplökar
  • 2vitlöksklyftor- stora
  • 2 mskolivolja
  • 0,5citron- rivet skal
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Citron- och nässelsås

  • 25 gnässlor
  • 1schalottenlök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1citron- rivet skal och saft
  • 2 mskmajonnäs
  • 1,5 dlyoghurt- turkisk
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj alla  nässlorna, både till laxen och såsen. Låt dem koka 1-2 min. Ta upp nässlorna med hålslev, låt svalna och krama ut överflödig vätska. Grovhacka nässlorna.

  2. Rostade primörer: Sätt ugnen på 225°. Skölj och skrubba morötter och färskpotatis. Ansa löken. Skär rotfrukter och lök i tunna klyftor. Krossa och grovhacka vitlöken. Lägg allt i en ugnssäker form. Tillsätt olivolja, salt och peppar och blanda runt. Rosta mitt i ugnen ca 20 min tills primörerna är mjuka och har fått fin färg.

  3. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Mixa nässlor, citronskal, citronsaft och majonnäs med mixerstav. Rör ner lök och yoghurt. Smaka av med salt och peppar.

  4. Lax: Skala och finhacka löken. Mixa nässlor och olivolja med mixerstav. Blanda i citronskal och lök och smaka av med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Sänk ugnsvärmen till 200°. Skär laxen i fyra portionsbitar. Krydda laxen runt om med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg laxbitarna i en lätt oljad ugnssäker form. Täck ovansidan på laxbitarna med nässelblandningen. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills laxen har 55° innertemperatur. Servera genast med de rostade primörerna och citron- och nässelsåsen.

Vad tyckte du om receptet?