Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Nässlor, citrus och lax är en strålande kombination. Vill du ha variation till de rostade rotfrukterna kan du i stället servera kokt eller pressad potatis, eller kokta och smörslungade vårprimörer.
Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj alla nässlorna, både till laxen och såsen. Låt dem koka 1-2 min. Ta upp nässlorna med hålslev, låt svalna och krama ut överflödig vätska. Grovhacka nässlorna.
Rostade primörer: Sätt ugnen på 225°. Skölj och skrubba morötter och färskpotatis. Ansa löken. Skär rotfrukter och lök i tunna klyftor. Krossa och grovhacka vitlöken. Lägg allt i en ugnssäker form. Tillsätt olivolja, salt och peppar och blanda runt. Rosta mitt i ugnen ca 20 min tills primörerna är mjuka och har fått fin färg.
Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Mixa nässlor, citronskal, citronsaft och majonnäs med mixerstav. Rör ner lök och yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
Lax: Skala och finhacka löken. Mixa nässlor och olivolja med mixerstav. Blanda i citronskal och lök och smaka av med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
Sänk ugnsvärmen till 200°. Skär laxen i fyra portionsbitar. Krydda laxen runt om med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg laxbitarna i en lätt oljad ugnssäker form. Täck ovansidan på laxbitarna med nässelblandningen. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills laxen har 55° innertemperatur. Servera genast med de rostade primörerna och citron- och nässelsåsen.