tillagning: 1 timme i ugn: 2 timmar i kyl: 1 timme Aktiv tid c:a 1 timme
(Betyg: 4,3 · 23 röster)
Naked cake med choklad och nutella är en riktigt maffig tårta. Gör kakbottnarna och frostingen i god tid och lägg ihop och dekorera strax före servering.
Choklad, nutellakräm och ett vackert dekorationsnät av karamell.Foto: Wolfgang Kleinschmidt
(Betyg: 4,3 · 23 röster)
Ingredienser
16bitar
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
9 dlvetemjöl- (540 g)
9 dlströsocker
4,5 dlkakao
1,5 mskbikarbonat
1 mskbakpulver
6ägg
6 dlmjölk
3 dlrapsolja
4 dlvatten
Nutellafrosting
250 gchoklad- mörk (64–70 %)
0,5 dlnutella- (hasselnötskräm)
350 gsmör- rumsvarmt
2 tskvaniljsocker
4äggvitor
2,5 dlströsocker
0,5 tsksalt
Garnering
4fikon
100 gbär- hallon, körsbär eller björnbär
1 dlnötter- t ex valnötter och hasselnötter
Karamell
1 dlströsocker
1 mskvatten
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa upp ägg, mjölk och olja i en separat skål. Vänd ner de torra ingredienserna och vattnet i äggsmeten och vispa ihop till en jämn smet.
Häll smeten i tre smorda och mjölade formar, den ena ca 26 cm i diameter, den andra ca 20 cm i diameter och den tredje ca 10 cm i diameter. Grädda den stora formen i nedre delen av ugnen ca 50 min, den mellanstora ca 40 min och den minsta ca 25 min.
Vänd upp kakorna på ett galler och låt dem kallna under formen. Dela kakorna till två bottnar vardera.
Nutellafrosting: Hacka chokladen och smält den och nutellan i mikrovågsugn eller över vattenbad. Låt svalna. Vispa smör och vaniljsocker fluffigt. Vispa äggvita, socker och salt över vattenbad tills sockret lösts upp, 45–50°. Ta bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills marängsmeten är kall.
Vispa i smör och choklad i marängsmeten. Lägg krämen i en spritspåse. Klipp ett litet hål, ca 5 mm. Ställ frostingen i kylen ca 1 timme.
Spritsa krämen på bottnarna och lägg ihop tårtan.
Garnera tårtan med fikon, hallon, körsbär och nötter precis före servering.
Koka ihop socker och vatten till en ljus karamell. Doppa kastrullbottnen hastigt i kallt vatten så att karamellen svalnar. Ringla karamellen över frukt och nötter.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,3 · 23 röster)
Nutella och palmolja?
• Det som är viktigt när man köper produkter med palmolja, är att kontrollera att det är 100% certifierad palmolja, som inte bidrar till skövling av regnskog.
• Hittar du ingen hasselnötskräm nära dig med 100% certifierad palmolja kan du göra din egna nutella. Klicka här för recept!