Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Potatis- och löksoppa - recept

Skiva gärna löken och potatisen i matberedare eller på mandolin, var för sig. Löken, som först får stekas sakta i oljan blir lätt karamelliserad.

Potatis- och löksoppa - receptPotatis- och löksoppa - receptPotatis- och löksoppa - recept
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 1 kggul lök
  • 4 medelstorapotatisar
  • 1 knippatimjan- färsk, (¼ kruka)
  • 34 mskolivolja
  • 2hönsbuljongtärningar- eller grönsaksbuljongtärningar
  • 1,25 lvatten- kokande , cirka
  • salt
  • svartpeppar- nymalen

Till servering

  • 4lantbröd- gärna surdeg
  • 1 mskolivolja
  • 812ost- tunna skivor, till exempel gouda, gruyère eller herrgård

Gör så här

  1. Skala och skiva löken tunt. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Finhacka timjankvistar, ta inte med den grova delen.

  2. Fräs löken i oljan, ej på för hög värme, 20-25 minuter. Rör om då och då. Tillsätt potatisen, smulade buljongtärningar och timjan och fräs cirka 5 minuter.

  3. Tillsätt hälften av vattnet och koka soppan i 10 minuter eller tills potatisen är helt mjuk. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens, koka upp och sjud cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  4. Sätt ugnen på grill, 250 grader. Pensla brödskivorna med olivoljan och grilla dem i en het grillpanna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och toppa med ostskivorna. Gratinera i mitten av ugnen tills osten smällt, 1-3 minuter, passa noga, så att mackorna inte blir brända.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök