Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mustig lammgryta med stekt polenta

Här smaksätter du lammgrytan med sardeller som ger en mycket god sälta. Servera med stekt polenta med smak av parmesan. Om ni hellre vill ha potatis eller ris till går det förstås också bra.

Mustig lammgryta med stekt polenta
Mustig lammgryta med stekt polenta
Mustig lammgryta med stekt polenta
Åsa Dahlgren

Ingredienser

  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1blekselleristjälk
  • margarin- smör eller olja att steka i
  • 700800 glammkött- med ben, gärna skivad lammstek
  • vetemjöl- att vända köttet i
  • salt
  • peppar
  • 1 dlvatten
  • 500 gkrossade tomater
  • 4sardeller- raka (inte för stora)
  • 0,5 mskkalvfond
  • 1 burkcocktailtomater
  • 2 dlgröna ärter
  • salt
  • bladpersilja- finhackad

Stekt polenta

  • 5 dlvatten
  • 0,5grönsaksbuljongstärning
  • 1,25 dlpolenta
  • 1 dlparmesan
  • 0,5 dlbladpersilja- finhackad
  • salt
  • olivolja- att steka i

Servering

  • sallad

Gör så här

  1. Hacka löken och pressa vitlöken. Skär bleksellerin i skivor. Fräs grönsakerna i en stekpanna och lägg dem åt sidan.

  2. Vänd lammköttet i vetemjölet på en tallrik. Stek köttet så att det får färg i stekpannan. Salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta.

  3. Vispa ur stekpannan med vattnet och tillsätt det till grytan. Rör ner krossade tomater, sardeller och kalvfond. Låt lammgrytan koka under lock i cirka 1 timme. Rör då och då.

  4. Tillsätt lök, vitlök och blekselleri efter halva tiden.

  5. Häll bort såsen på cocktailtomat-burken och tillsätt tomater och ärter när det återstår 5 minuter. Smaka av med salt. Strö på bladpersilja.

  6. Under tiden som lammgrytan kokar kan du göra polentan. Koka upp vatten och grönsaksbuljong.

  7. Tillsätt polentagrynen samtidigt som du rör. Koka under omrörning i 5-6 minuter.

  8. Smaka av med parmesanost, bladpersilja och eventuellt salt. Häll smeten i en vattensköljd rund sockerkaksform. Låt den stelna och skär den sedan i trekanter.

  9. Stek polentan i olivolja i en stekpanna. Servera lammgrytan med varm polenta och en sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök