Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mustig kyckling­gryta med dill och nudlar

Recept på soppgryta med kyckling och nudlar. Att köpa hel kyckling lönar sig både för plånboken och för att få ut maximalt med smak. Som i denna värmande soppa där hela kycklingen får koka och ge en mustig buljong. Ett extra plus är att den nästan sköter sig själv på spisen.

Mustig kyckling­gryta med dill och nudlarMustig kyckling­gryta med dill och nudlarMustig kyckling­gryta med dill och nudlar
Kycklingsoppgryta med nudlar Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1kyckling- hel, ca 1 kilo
  • 1,5 lvatten
  • 1gul lök
  • 3vitlöksklyftor
  • 10vitpepparkorn
  • 2lagerblad
  • 1grönsaksbuljongstärning
  • 1 msksalt
  • 2morötter
  • 2palsternackor
  • 3salladslökar
  • 1 påsebladspenat- (70 g)
  • 0,5 krukadill
  • 200 grisnudlar- breda

Gör så här

  1. Lägg kycklingen i en gryta och häll över vatten så att det täcker kycklingen. Låt koka upp. 

  2. Skala och skär löken i klyftor. Skala och grovhacka vitlöken. Skumma buljongen och tillsätt lök, vitlök, pepparkorn, lagerblad och salt. Låt koka under lock i 1–1 1/2 tim tills kycklingen är riktigt mör.

  3. Ta upp kycklingen och låt buljongen koka utan lock i ca 10 min. Sila buljongen och häll tillbaka den i grytan.

  4. Skala och tärna morötter och palsternacka. Ansa och strimla sallads­löken. Lägg rotfrukter, lök och spenat i buljongen och låt sjuda i ca 10 min.

  5. Plocka under tiden köttet från lår, vingar och skrov och dra kycklingköttet i strimlor. Spara kycklingbrösten t ex till en pastasås. Hacka dillen.

  6. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Låt dem rinna av. För­dela nudlar och kycklingkött i djupa tallrikar. Häll över soppan och toppa med dill.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: