Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kalops är en mustig och god gryta som bara blir godare om den görs dagen före servering.
Skär högreven i bitar, ca 2 x 2 cm.Skala och skiva 2 morötter och 2 lökar. Bryn kött, morötter och lök i olja i omgångar tills det fått fin färg. Krydda med 2 tsk salt och 1 tsk peppar. Lägg över i en gryta. Häll över vatten så att det knappt täcker. Låt koka upp. Skumma väl, tillsätt kryddpeppar och lagerblad.
Låt kalopsen sjuda under lock 1 1/2–2 timmar, tills köttet är riktigt mört.
Rödbetor: Koka rödbetorna i saltat vatten ca 40 min, tills de är genommjuka. Spola dem i kallt vatten och dra av skalet. Skär rödbetorna i klyftor. Koka upp samtliga ingredienser till lagen och lägg ner rödbetorna. Låt kallna.
Sila över skyn från köttet i en kastrull. Plocka bort fett och senor från köttet.
Koka upp skyn och låt den koka ihop tills hälften återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Vispa ner redningen i skyn. Lägg ner det plockade köttet i såsen och koka upp igen. Krydda med salt och kyl därefter ner kalopsen.
Koka upp kalopsen när den ska serveras. Skala och skär 2 morötter och 2 lökar i skivor. Lägg dem i grytan och låt koka ca 5 min. Servera kalopsen med rödbetor och kokt potatis.