Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mustig kalops – recept på klassisk gryta

Kalops är en mustig och god gryta som bara blir godare om den görs dagen före servering.

Mustig kalops – recept på klassisk grytaMustig kalops – recept på klassisk grytaMustig kalops – recept på klassisk gryta
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1,8 kghögrev
  • 2morötter- + 2
  • 2gula lökar- + 2
  • 4 mskrapsolja
  • 2 tsksalt- + 1/2 tsk
  • 1 tsksvartpeppar- nymald, + 2 krm
  • 1 lvatten
  • 14kryddpepparkorn
  • 2lagerblad
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Inlagda rödbetor

  • 10rödbetor- små
  • 1 dlättiksprit- (12 %)
  • 2 dlströsocker
  • 3 dlvatten
  • 0,5 tskanisfrön- krossade
  • 0,5 tskfänkålsfrön- krossade
  • 0,5 tsksalt

Tillbehör

  • potatis- kokt

Gör så här

  1. Skär högreven i bitar, ca 2 x 2 cm.Skala och skiva 2 morötter och 2 lökar. Bryn kött, morötter och lök i olja i omgångar tills det fått fin färg. Krydda med 2 tsk salt och 1 tsk peppar. Lägg över i en gryta. Häll över vatten så att det knappt täcker. Låt koka upp. Skumma väl, tillsätt kryddpeppar och lagerblad.

  2. Låt kalopsen sjuda under lock 1 1/2–2 timmar, tills köttet är riktigt mört.

  3. Rödbetor: Koka rödbetorna i saltat vatten ca 40 min, tills de är genommjuka. Spola dem i kallt vatten och dra av skalet. Skär rödbetorna i klyftor. Koka upp samtliga ingredienser till lagen och lägg ner rödbetorna. Låt kallna.

  4. Sila över skyn från köttet i en kastrull. Plocka bort fett och senor från köttet.

  5. Koka upp skyn och låt den koka ihop tills hälften återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Vispa ner redningen i skyn. Lägg ner det plockade köttet i såsen och koka upp igen. Krydda med salt och kyl därefter ner kalopsen.

  6. Koka upp kalopsen när den ska serveras. Skala och skär 2 morötter och 2 lökar i skivor. Lägg dem i grytan och låt koka ca 5 min. Servera kalopsen med rödbetor och kokt potatis.

Vad tyckte du om receptet?