Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mustig älggryta med 
potatisbakelse och rosmarinäpplen

Det finns inte mycket som är så rogivande som en gryta. Vinet och kryddorna sprider väldoft i hela köket. Här kan vi tala om slowfood.

Mustig älggryta med 
potatisbakelse och rosmarinäpplen
Mustig älggryta med 
potatisbakelse och rosmarinäpplen
Mustig älggryta med 
potatisbakelse och rosmarinäpplen
Ann-Charlotte Fägerlind

Älggryta

  • 1 kggrytbitar- av älgkött
  • 1chili
  • 1lagerblad
  • 1stjärnanis
  • 1 tsktimjan- torkad
  • 50100 gsoltorkade tomater
  • 1chorizo- stark spansk, cirka 50 g
  • 5 dlrött vin
  • 23 dlviltfond- (konc fond+vatten)
  • 68schalottenlökar
  • salt
  • svartpeppar
  • smör
  • majsstärkelse (Maizena)- till redning

Potatisbakelse, 4 port

  • 4 plattorsmördeg- färdig
  • 200300 gpotatis- kokt i tärningar
  • 100 ggetost- riven smakrik
  • 0,5 dlörter- hackade,timjan, kyndel, basilika, oregano
  • 2 dlgräddfil
  • 1 dlmjölk
  • 3ägg
  • salt
  • peppar

Rosmarinäpplen

  • 8 småäpplen- fasta
  • 1 msksmör
  • 12 tskmuscovadosocker
  • 1 mskcalvados

Gör så här

  1. Ansa och skär vid behov köttbitarna i 2-3 centimeter jämna bitar. Bryn bitarna i omgångar i lite smör. Salta och peppra.

  2. Lägg över köttet i en gryta. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll stekskyn ner i grytan. Tillsätt vin, chili, lagerblad, stjärn­anis, timjan, tomater samt chorizon skuren i bitar till grytan.

  3. Låt småkoka tills köttet börjar bli mört, 30-40 minuter (varierar utifrån vilka styckningsdelar som används) Tillsätt viltfonden och koka försiktigt. Smaka på köttet - när det känns mört, tillsätt eventuellt mer salt och peppar. Ta upp chorizon, som nu lämnat ifrån sig sina smaker och troligen är en aning torr.

  4. Blanda lite majsena med en aning vatten och droppa redningen i grytan under omrörning, tills den fått en bra konsistens.

  5. Koka upp lite vatten, sjud schalottenlöken 1-2 minuter, ta upp, dra av skalet och stek sedan de hela lökarna i lite smör tills de fått fin färg. Tillsätt i grytan eller servera som tillbehör.

  6. Potatisbakelse: Sätt ugnen på 175 grader.Kavla ut smördegsplattorna och klä fyra smorda portionsformar invändigt med degen. Låt kanterna sticka upp något ur formen. Lägg lite riven ost i botten på varje form och fyll på med potatisbitar till formarna är fyllda till cirka 3/ Vispa ihop gräddfil, mjölk och ägg med örter och kryddor. Fördela äggstanningen i formarna och toppa med resten av den rivna osten. Grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter.

  7. Rosmarinäpplen: Klyfta och kärna ur äpplena. Stek i lite smör tills de fått färg, tillsätt socker, rosmarin och lite calvados. Låt vätskan tas upp, servera.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök