Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mustbröd

Recept på ett saftigt bröd med mustig smak. Baka gärna dubbel sats.

MustbrödMustbrödMustbröd
Recept på mustbröd - gott julbröd med julmust i degen. Foto: Ulrika Ekblom

Mustbröd

  • 50 gjäst
  • 5 dljulmust
  • 2 tskfänkål- stött
  • 2 tskanis- stött
  • 1 tskkummin- stött
  • 2 mskrapsolja
  • 0,5 dlsirap- mörk
  • 910 dlvetemjöl special- (540-600 g)
  • 5 dlrågsikt- (275 g)
  • 1 msksalt

Garnering

  • 1 tskgrovt salt
  • 1 tskkummin- hel
  • 2 tskvetemjöl

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm musten till fingervarmt, 37 grader. Häll musten över jästen och rör tills den lösts upp.

  2. Tillsätt kryddor, olja, sirap och mjöl, spara lite mjöl till utbakning. Arbeta degen i hushållsmaskin ca 10 min. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ca 5 min. Låt jäsa i bunken under bakduk ca 45 min.

  3. Häll upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till ett -avlångt bröd utan att knåda den. Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 25 min. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Skär skåror i brödet med kniv. Pensla med vatten och strö över grovt salt, kummin och mjöl.

  5. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen tillsammans med 2 dl vatten som hälls på ugnens botten. Stäng luckan snabbt. Grädda ca 40 min. Låt brödet svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?