Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Dagen då Roger Moore och jag lagade maten ihop, är ett av mina starkaste matminnen. Vi skulle laga musselsoppgryta tillsammans, och han undrade om jag lagt musslorna i mjölk över natten? "Milk makes them big, fat and juicy in the morning" (mjölken gör dem stora, feta och saftiga till nästa morgon), förklarade han. Det hade jag inte, men han tyckte att soppan blev fantastisk god ändå.
Borsta och skölj musslorna. Släng bort de öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem. Lägg musslorna i en bunke och häll på mjölken så att det täcker. Ställ kallt under natten.
Skala och finhacka löken. Skala och finstrimla moroten och palsternackan.
Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs löken, moroten och palsternackan utan att det tar färg, cirka 1 minut. Tillsätt fiskfond och grädde. Koka upp under omrörning. Ställ åt sidan.
Häll bort mjölken och låt musslorna rinna av i ett durkslag. Spola dem med kallt vatten.
Koka upp vinet i en stor kastrull. Lägg i avrunna musslor i kastrullen och koka dem på hög värme under lock 5 minuter, skaka kastrullen 1-2 gånger under tiden.
Ta grytan från värmen, häll av mussel- och vinspadet i kastrullen med fiskfonden och grädden. Håll sedan musslorna varma på svag värme på spisen under lock.
Koka upp mussel- och vinspadet tillsammans med fiskfonden och grädden under omrörning. Koka ihop på inte för hög värme cirka 5 minuter till en simmig sås, så grönsakerna nätt och jämt blivit mjuka. Smaka av med salt och peppar.
Fördela musslorna i djupa tallrikar, häll över den varma såsen. Garnera med kryddgrönt. Bjud till sprödvarm baguette och majonnäsen blandad med vitlök att doppa brödet i.
Recept från Mitt kök