Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Musselpizza

Gör din egen pizza och toppa med dina favoritingredienser. Här en variant med chili och musslor.

Musselpizza
Musselpizza
Musselpizza
Ove Lindfors

Pizzadeg - grundrecept

  • 25 gjäst
  • 2,5 dlvatten- ljummet, 37 grader
  • 7 dlvetemjöl- cirka special
  • 1 tsksalt

Fyllning

  • 2 burkartomater- hela à 400 g
  • 2blåmusslor- nätpåsar med skal, cirka 2 kg
  • 4 krmchiliflakes
  • 4vitlöksklyftor- hackade
  • 4 dlbladpersilja- cirka hackad
  • flingsalt
  • 4 mskolivolja

Gör så här

  1. Gör en startdeg­. Lös jästen i 1/4 dl av vattnet och blanda i cirka 2 msk mjöl. Rör ihop till en jämn smet. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.

  2. Blanda i resten av vattnet, salt och det mesta av mjölet i startdegen. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i två timmar.

  3. Sätt ugnen på 275 grader.

  4. Topping: Låt tomaterna rinna av genom en sil och krossa dem med handen.

  5. Borsta musslorna i kallt vatten, dra bort skägget och skrapa bort smuts. Kasta de musslor som är öppna och inte sluter sig när du knackar på dem.

  6. Koka musslorna i lite lättsaltat ­vatten under lock, precis så att de öppnar sig, cirka 2 minuter. Kasta de musslor som inte öppnar sig. Låt rinna av noga genom en sil.

  7. Pilla ur hälften av ­musslorna ur sitt skal.

  8. När degen jäst klart, ta upp och knåda degen på mjölat­ bord. Forma degen till fyra bollar, platta ut dem till runda plattor. Kavla ut degplattorna till tunna pizzor och lägg på plåt med bakplåtspapper.

  9. Fördela tomaterna över degen. Strö över chili, vitlök och hälften av ­persiljan. Lägg på musslorna, både de med och utan skal. Strö över ­resten av persiljan. Krydda med salt och ringla över olivolja.

  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök