Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mussel- och räkfond

Mussel- och räkfond är grunden till den goda fisk- och skaldjursgrytan: Koka först en fond av musslor och räkskal. De kokta musslorna och skalade ­räkorna ingår sedan i grytan.

Mussel- och räkfondMussel- och räkfondMussel- och räkfond
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 påsarblåmusslor- (à 1 kilo)
  • 1gul lök- liten
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,25fänkålsstånd
  • 8dillstjälkar
  • 1 krmsaffran
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 2 dlvatten
  • 500 gräkor- med skal

Gör så här

  1. Skrubba musslorna. Kasta bort de som är trasiga och de som inte stängs när de knackas i köksbänken. Lägg musslorna i en gryta.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök, ansa och strimla fänkål och dillstjälkar. Lägg i en stor kastrull tillsammans med saffran, vin och vatten. Koka upp, lägg i musslorna och lägg på lock. Låt allt stormkoka ca 3 min. Blanda om bland musslorna. Kasta bort de musslor som inte öppnats. Ta grytan från värmen och låt stå med locket på ca 5 min.

  3. Skala räkorna och spara skalen. Lägg de skalade räkorna i en skål i kylen. De ska användas till fiskgrytan. Rosta skalen på låg värme i en torr stekpanna ca 5 min.

  4. Lyft upp de kokta musslorna med hålslev och lägg dem i en bunke. Koka upp musselbuljongen, tillsätt de rostade räkskalen och låt sjuda utan lock tills det är ca 5 dl kvar. Sila genom en finmaskig sil. Reducera fonden till ca 4 dl.

  5. Plocka ut musslorna ur skalen, men spara några med skalen kvar för garnering vid servering. Förvara dem kallt tills det är dags att lägga dem i fiskgrytan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Charlotte Jenkinson