Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mumsiga blåbärskakor

Har du hittat mycket blåbär i skogen i sommar? Här är recept på magiskt goda kakor med blåbär som serveras med vaniljkesella. En garanterad succé till sensommarfikat. 

Mumsiga blåbärskakorMumsiga blåbärskakorMumsiga blåbärskakor
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 25 gjäst för söta degar
  • 1 dlvatten
  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 2 mskljust muscovadosocker
  • 1ägg
  • 1 krmsalt
  • 1lime- rivet skal (gärna eko)
  • 5 dlvetemjöl- cirka

Fyllning

  • 350 gblåbär- gärna skogsblåbär
  • 2 mskpotatismjöl
  • 1,5 dlströsocker

Till servering

  • 250 gkesella- vanilj

Till garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Smula jästen och blanda med vattnet i en skål. Rör rumsvarmt smör, socker, ägg, salt och rivet limeskal, smidigt i degbunken. Tillsätt jästblandningen och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck bunken med plastfilm. Låt degen jäsa 1 timme.

  2. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den sex delar. Kavla ut varje del till en tunn kaka, cirka 12 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåts- papper. Vik in en 1 1⁄2 cm bred kant runt om och tryck till.

  3. Blanda blåbär med potatismjöl och socker i en skål. Fördela blandningen i mitten på kakorna.

  4. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Servera kakorna ljumma med vaniljkesella. Garnera med siktat florsocker

Vad tyckte du om receptet?